اقتصاد بین الملل

تغییرات آب و هوایی چگونه امنیت غذایی جهان را تهدید می کند

تغییرات آب و هوایی و گرم شدن زمین امروز به بزرگترین معضل اقتصاد جهان تبدیل شده و می‌تواند آهنگ رشد اقتصادی کشورها را بیش از پیش کندتر سازد و به همین دلیل جامعه بین‌ الملل تلاش می‌کند تا این گرفتاری بین‌المللی را مهار کند اما تا زمانی که این نتیجه محقق شود برای بسیاری مهم است که بداند تغییرات آب و هوایی چگونه و روی چه محصولات کشاورزی تأثیرگذار خواهد بود؟ تا چه میزان قیمت‌ها را افزایش می‌دهد؟ آیا جهان می‌تواند با این بحران خاموش به مقابله خیزد؟ راهکار دنیا برای آن چیست؟ چه محصولاتی بیشتر در معرض این مشکلات قرار دارد؟

براساس این گزارش، تغییرات آب و هوایی روی قیمت محصولات اساسی تأثیر شگرفی خواهد داشت و از قهوه گرفته تا ماهی قیمت‌ها را گرانتر خواهد کرد.

یورونیوز می نویسد خشکسالی و موج گرمایی که در اثر تغییرات آب و هوایی شکل می‌گیرد همین امسال در منطقه اروپا تولید محصولات اساسی کشاورزی را با خطر جدی مواجه کرد. برنج در ایتالیا، روغن زیتون در اسپانیا و جو در انگلیس همگی با کاهش عجیب و غریب تولید به دلیل شرایط نامناسب محیطی مواجه شده‌اند.

همچنانکه گرم شدن کره زمین رو به افزایش است، شرایط بد آب و هوایی هم تشدید می‌شود و می‌تواند منجر به کاهش تولید بسیاری از کالاهای اساسی در این کره خاکی شود. مفهوم آن این است که بسیاری از محصولات اساسی که مردم روزانه مصرف می‌کنند روز به روز گران‌تر خواهد شد.گ

* تغییرات آب و هوایی چگونه تولید محصولات کشاورزی و غذایی را کاهش می دهد

یورونیوز می‌نویسد، براساس پژوهش‌هایی که اخیراً انجام شده در حال حاضر تغییرات آب و هوایی یک تهدید جدی برای امنیت غذایی جهانی است.

براساس گزارشی که توسط پنل بین‌المللی گروهی از متخصصان در سیستم غذایی پایدار منتشر شده توصیف شده است که تغییرات آب و هوایی یک موضوع گسترده جهانی است و خطر اصلی آن تهدید تولید مواد غذایی در جهان است. علاوه بر آن هزینه‌های زندگی را بسیار افزایش می‌دهد.

خشکسالی، امواج گرما، سیل و آفت‌های جدید باعث می‌شود که تولیدکنندگان نتوانند محصول دلخواه خودشان را در گوشه و کنار جهان پرورش دهند. از قبل از دوران صنعتی شدن درجه حرارت جهان حدود 1.1 درجه سانتیگراد افزایش یافته است. به طوریکه گروه پنل بین دولتی هشدار داده که این دما می‌تواند به 1.5 درجه سانتیگراد افزایش پیدا کند که نتیجه آن این خواهد بود که 8 درصد زمین‌های کشاورزی جهان تا سال 2027 شرایط کشت را از دست بدهد.

براساس این گزارش، افت تولید محصولات کشاورزی در درجه حرارت‌های بالا به این دلیل است که محصول آب خود را از دست می‌دهد و نیز گرده‌ افشانی و فتوسنتز به حداقل می‌رسد. از سوی دیگر گیاه وضعیت دفاع و مقاومت خود را از دست می‌دهد و در حقیقت شرایط کاملاً برای حملات انواع آفت، بیماری و حشره هموار می‌شود.

از سوی دیگر تغییرات بد آب و هوایی شرایط را برای پرورش دام و انواع ماهی‌ها سخت‌تر می‌کند و در صورتی که تلاش‌ها برای کاهش انتشارات گازهای گلخانه‌ای به نتیجه نرسد شرایط بسیار بدتر هم خواهد شد.

سازمان خواروبار جهانی اخیراً در گزارشی تأیید کرده تغییرات آب و هوایی که توسط خود انسان‌ها به وجود آمده عامل مؤثر در خشکسالی، سیل، آتش‌سوزی جنگل، موج‌های شدید گرما در جهان است.

براساس اعلام سازمان ملل متحد تغییرات آب و هوایی می‌تواند قیمت انواع محصولات غذایی را تا سال 2027 تا میزان 8.5 درصد افزایش دهد و این هشدار جدی است که میلیون‌ها انسان در حال حاضر هم با ناامنی غذایی مواجه هستند.

* افزایش هزینه تولید محصولات اساسی با تغییرات آب و هوایی

تغییرات آب و هوایی می‌تواند به افزایش تولید محصولات کشاورزی هم بینجامد که مفهوم آن افزایش قیمت در بازار خواهد بود.

براساس این گزارش تنها در تابستان امسال موج گرما زمین‌های کشاورزی هند را درنوردید. آتش در تونس محصولات غلات را از بین برد و سیل چین 100 هزار هکتار از زمین‌های کشاورزی را کاملاً نابود کرد. محصولات اساسی نظیر گندم، برنج، ذرت و سویا که در گوشه و کنار جهان از بین می‌روند خود عاملی برای رشد قیمت‌ها می‌شود. افزایش هزینه‌های تولید اینگونه محصولات اساسی کشاورزی باعث کاهش جمعیت در افریقا، آسیا و آمریکای جنوبی و سوق دادن آنها به سمت شرایط بحرانی و فقر غذایی شده است. در سومالیا به عنوان مثال قیمت یک قوطی 400 گرمی گندم از ماه فوریه تاکنون دو برابر شده است. در هند صادرات آرد گندم برای جلوگیری از افزایش قیمت‌های محلی محدود شده است.

در منطقه اروپا خشکسالی در شمال ایتالیا باعث کاهش تولید محصولات کشاورزی نظیر برنج و گندم شده است. دمای بیش از اندازه و کاهش بارندگی و همچنین تولید محصولاتی مانند گوجه فرنگی، انگور و زیتون تأثیر منفی داشته است.

گزارش آی پی ای اس که در ماه می منتشر شد نشان می‌دهد قیمت گندم به اوج قیمت 14 سال گذشته در ماه مارس رسیده است. ذرت هم رکورد جدیدی را ثبت کرده است. علاوه بر آن محصولات کشاورزی به ویژه کالاهای اساسی از آفت‌ها و بیماری‌ها هم به شدت آسیب می‌بینند. به طوریکه امسال در آمریکا بیماری آنفلوآنزا باعث افزایش قیمت 300درصدی تخم‌مرغ شد.

* محصولات دریایی با افزایش دما به شدت کاهش می یابد

در حال حاضر دریای اروپا به شدت از افزایش دما آسیب می‌بیند. آب‌های ایسلند ماهی‌های خود را از دست می‌دهد به ویژه در مناطق مرکزی دریاها، حساس‌تر است زیرا آنجا ماهی ها به دنبال مناطق خنک‌تر می‌گردند. بسیاری از گونه‌های ماهی هم به دلیل اینکه نمی‌توانند خود را با شرایط محیط وفق بدهند از بین می‌روند. در شمال ایتالیا برخی از ماهی‌ها این شرایط ویژه را تحمل نکرده و از بین رفته‌اند.

از سوی دیگر تغییرات آب و هوایی در کاهش آب‌ها هم تأثیر دارد. به طوری که ماهیگیران می‌گویند با کاهش تاریخی آب در رودخانه‌ها مواجه هستند و مفهوم آن این است که پرورش دهندگان خرد فعالیت خود را از دست خواهند داد. از سوی دیگر این آب‌ها هر روز شورتر می‌شوند و خود مانعی برای پرورش محصولات دریایی است.

* تغییرات آب و هوایی قیمت انواع شکلات و قهوه  را بالا می‌ برد

در نگاه اول شاید برخی فکر کنند که تغییرات آب و هوایی تنها روی محصولات اساسی تأثیر می‌گذارد اما تأثیر آن بر محصولات لاکچری مانند شکلات و قهوه هم قابل تامل است. محصولاتی مانند قهوه، شکلات و … در خط جدی تولید هستند. افزایش درجه حرارت در مناطقی که قهوه تولید می‌کنند که بیشتر در آمریکای مرکزی و جنوبی، اندونزی و ویتنام است تولید را با مشکل جدی مواجه کرده است.

براساس اعلام صندوق بین‌المللی پول در فاصله سال‌های 2021 موج شدید گرما در برزیل قیمت قهوه را 70 درصد افزایش داد. علاوه بر آن بسیاری از زمین‌هایی که در آنها قهوه رشد می‌کند نیز به زودی شرایط تولید را از دست خواهند داد. همچنین در فرانسه تولید نهال به دلیل خشکسالی‌های شدید سخت‌تر شده است. همه اینها در شرایطی است که جامعه جهانی باید اقدامات جدی در این زمینه به عمل بیاورند.

*راهکار کشورها چیست؟ 

برخی از کشورها در تلاش هستند تا برای مصرف گوشت قرمز مالیات تعیین کنند، به این دلیل است که تولید گوشت قرمز عامل انتشار گازهای گلخانه‌ای است و در حقیقت روی تغییرات آب و هوایی تأثیر می‌گذارد. پرورش دام بر گرم شدن کره زمین و انتشار گازهای گلخانه‌های تأثیر دارد و جنگل‌ها و مناطق بکر زمین‌ها به واسطه آن از بین می‌رود. بنابراین دولت‌ها در تلاشند تا برای مصرف گوشت گاو، خوک و مرغ مالیات تعیین کنند. قبل از جنگ روسیه و اوکراین وزرای کشاورزی در آلمان و هلند روی تدوین مقدمه مالیات گوشت بحث کرده‌اند.

براساس تحقیقی که انجام شده است پیش‌بینی شده ظرفیت افزایش قیمت تا 56 درصدی گوشت گاو، 25 درصدی ماکیان و انواع مرغ، 19درصدی گوشت بره در کشورهای با درآمد متوسط وجود دارد.

در این میان دانشمندان در دانشگاه‌های آمریکا و چین به دنبال این هستند که راهکاری برای کاهش اثرات تغییرات آب و  هوایی و گرم شدن کره زمین بر تولید محصولات کشاورزی پیدا کنند. آنها مطالعه می‌‌کنند که چگونه کره خاکی را در برابر موج‌های شدید گرما حفظ کنند و البته امیدوار هستند که اقدامات آنها به نتیجه رسیده و عرضه محصولات غذایی همچنان دوام یابد.

با این وجود برخی پژوهشگران هشدار می‌دهند اقدام فوری برای کاهش گازهای گلخانه‌ای مستلزم این است که قیمت کالاهای اساسی در آینده‌ نزدیک افزایش نیابد.

این کارشناسان می‌گوید؛ در صورتی که این مسئله فراموش شود جهان با سرعت بسیار کندتری برای مقابله با این بحران و افزایش قیمت محصولات غذایی پیش خواهد رفت.


 

لینک کوتاه:   https://fesadsetiz.ir/qpih

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا