گروگانگیری اقتصادی آمریکا
روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال در گزارشی نوشته است: از زمان تهاجم آمریکا به عراق در دو دهه پیش، واشنگتن سالانه ۱۰ میلیارد دلار به بغداد ارائه میکند. این وجوه از درآمدهای فروش نفت عراق که نزد بانک مرکزی آمریکا سپرده شده است، تامین میشود.
بر اساس این گزارش، مقامات آمریکایی برای توجیه اقدام خود ادعا کردهاند که “پول نقد در دست عراقیها به منبع سودآوری برای دلارهای نامشروع تبدیل شده است که به شبه نظامیان، سیاستمداران فاسد و همچنین به ایران منتقل میشود.” عراق به دنبال حمایت از ارز ملی در حال سقوط خود از طریق دریافت این یک میلیارد دلار است.
یک مقام برجسته عراقی گفت که در پی رد درخواست اولیه عراق در ماه گذشته توسط واشنگتن، «بانک مرکزی عراق هفته گذشته درخواست رسمی دیگری ارائه کرد که وزارت خزانه داری همچنان در حال بررسی آن است.
کاهش استفاده عراق از اسکناسهای آمریکایی
به نوشته این رسانه آمریکایی، از نوامبر گذشته، واشنگتن ۱۸ بانک عراقی را از معامله با دلار منع کرده و قوانین سخت گیرانه تری را برای انتقال الکترونیکی دلار از بانکهای خود به بانکهای عراق وضع کرده است.
مقامات عراقی فاش کردهاند که مقامات وزارت خزانه داری آمریکا به روسای بانک مرکزی این کشور اطلاع دادهاند که ارسال محموله بزرگ دلار با هدف واشنگتن برای کاهش استفاده عراق از اسکناسهای آمریکایی در تضاد است.
این رسانه آمریکایی مدعی شد مقامات آمریکایی شواهدی را بیان کردهاند که نشان میدهد برخی از دلارهای رسیده به عراق طی سالها به طور غیرقانونی به ایران و همچنین به ترکیه، لبنان، سوریه و اردن ارسال شده است.
سخنگوی وزارت خزانهداری آمریکا در خصوص درخواست عراق، گفت: آمریکا همچنان به حمایت از عراق با ارایه دلار ادامه میدهد و دسترسی عراقیها و شرکتهای عادی به دلار را محدود نکرده است و این نشان دهنده همکاری مستمر با بانک مرکزی عراق است.
جرائم مالی و فرار از تحریمهای آمریکا بر ایران
این گزارش وال استریت ژورنال در حالی است که شبکه الجزیره روز جمعه گزارش داد یک مسئول بلندپایه در بانک مرکزی عراق تاکید کرد که این کشور برداشت نقدی و معاملات با دلار را از ابتدای ژانویه ۲۰۲۴ ممنوع کرده است.
این جدیدترین اقدام عراق برای سوء استفاده از ذخایر کشور در جرائم مالی و فرار از تحریمهای آمریکا بر ایران بود.
«مازن احمد» مدیرکل مدیریت سرمایه گذاری و حواله جات بانک مرکزی عراق در این باره گفت که هدف از این اقدام، توقف استفاده نامشروع به میزان ۵۰ درصد از مبالغ نقدی است که به ۱۰ میلیارد دلار در سال میرسد و عراق سالانه از شورای ذخایر فدرال بانک مرکزی آمریکا دریافت میکند.
این اقدام همچنین در راستای کارزاری گسترده تر برای توقف وابستگی اقتصاد کشور به دلار است؛ پس از آنکه مردم عراق تعامل با دینار را به جای دلار ترجیح دادند.
افزایش نرخ دلار در واقع پیام سیاسی واشنگتن به بغداد
احمد گفت: کسانی که پیش از سال ۲۰۲۳ دلار در بانک سپرده بگذارند، میتوانند سال ۲۰۲۴ دلار برداشت کنند، اما آنها که در سال ۲۰۲۴ سپرده دلار بگذارند، نمیتوانند آن را برداشت کنند بلکه دینار به قیمت رسمی ۱۳۲۰ برای هر دلار دریافت خواهند کرد.
پیش از این و در اواخر سال گذشته بانک مرکزی عراق اعلام کرده بود که در سال آینده همه معاملات تجاری در داخلی کشور به دینار انجام خواهد شد.
پیش از این در مرداد ماه امسال «همام الشماع» کارشناس اقتصادی عراقی به برنامه “نیمه دایره” شبکه العهد عراق گفته بود که آمریکا نمیخواهد ایران از طریق عراق دلار به دست آورد.
همام الشماع افزوده بود: عراق همچنان در زیر بند ۷ شورای امنیت قرار دارد و به لحاظ اقتصادی تحت قیمومیت آمریکا است.
وی گفت که افزایش نرخ دلار در واقع پیام سیاسی واشنگتن به بغداد است و سیاست دولت پیشین در حوزه اقتصادی ناکارآمد بوده و آمریکا با تحریمهای اقتصادی توجهی به منافع شهروندان عراقی ندارد.
لینک کوتاه: https://fesadsetiz.ir/8jni