افزایش رشد قیمت گاز در اروپا
پس از انتشار اخباری مبنی بر خطرات در خصوص میزان عرضه گاز در اروپا، قیمت گاز اروپا هفت درصد افزایش یافت.
شاخص قیمت گاز طبیعی اروپا – قراردادهای آتی گاز تی تی اف هلند- صبح روز دوشنبه تقریباً هفت درصد افزایش یافت و به ۵۴ یورو در هر مگاوات ساعت رسید که این بالاترین سطح از اواسط فوریه(بهمن ماه ۱۴۰۱) است.
این اخبار پس از آن منتشر شد که دولت قاهره اعلام کرد که واردات گاز از سرزمینهای اشغالی به مصر برای صادرات به اروپا به صفر رسیده است و این نگرانی را ایجاد کرد که این کشور قادر به شروع مجدد تحویل گاز به بازار اروپا نیست.
واردات گاز طبیعی مصر از سرزمینهای اشغالی
سامح الخشن، سخنگوی نخست وزیری مصر اعلام کرده بود که واردات گاز طبیعی مصر از سرزمینهای اشغالی در ماه جاری به صفر رسیده است و افزایش مصرف برق در سایه گرم بودن کماکان هوا و کاهش مقادیر گاز عرضه شده از خارج از کشور از ۸۰۰ میلیون فوت مکعب گاز در روز به صفر از دلایل قطعی برق در مصر است.
مصر تنها گاز طبیعی را از سرزمینهای اشغالی وارد میکند که میانگین آن بین ۸۰۰ تا ۸۸۰ میلیون فوت مکعب در روز است و البته بیشتر آن را به شکل گاز مایع به اروپا صادر میکند، اما با شروع جنگ در نوار غزه و پس از بستن میدان گازی تامار رژیم صهیونیستی، عرضه برای مصرف محلی در مصر متوقف شد.
شرکت آمریکایی شورون که از میدان گازی تامار در آبهای ساحلی سرزمینهای اشغالی در دریای مدیترانه بهره برداری میکند، در نهم اکتبر (17 مهر 1402) اعلام کرد که عملیات تولید گاز طبیعی از این میدان را تا اطلاع ثانوی به حالت تعلیق درآورده است.
شورون اعلام کرد که به دلیل نگرانیهای امنیتی در این سکوی گازی، دستورالعملهایی را از اسرائیل دریافت کرده است تا تولید گاز طبیعی در میدان تامار را متوقف کند.
جنگ بین رژیم صهیونیستی و حماس و اثر آن به روی بازارهای انرژی
مصر برای تامین نیاز داخلی خود به گاز و صادرات این سوخت از طریق دو کارخانه تبدیل گازبه گاز طبیعی مایع(ال ان جی) تا حدی به گاز اسرائیل متکی است و افزایش مصرف داخلی گاز در تابستان منجر به توقف صادرات آن شده است.
اسپوتنیک نوشت: اگرچه مصر معمولاً تنها مقدار کمی گاز به اروپا میرساند، تشدید جنگ بین رژیم صهیونیستی و حماس میتواند موجهای شوکی را در خاورمیانه و بازارهای انرژی ایجاد کند. این در حالی است که نگرانی ویژه در خصوص تنگه هرمز است که یک آبراه حیاتی برای انتقال نفت خام و گاز طبیعی مایع محسوب میشود.
جیمز وادل، رئیس بخش گاز اروپا و LNG جهانی در شرکت «انرژی اسپکت» ( Energy Aspects) گفت: «اروپا فصل سرما را با ذخایر بی سابقهای آغاز می کند که به عنوان یک ضربه گیری عمل می کند. با این حال، از دست دادن هر گونه جریان ورودی گاز، فشار صعودی بر قیمتها را بیشتر میکند».
وی افزود: برای حفظ ذخایر بالای گاز اروپا تا تابستان آینده، با توجه به دشواری پر کردن مجدد آن در سال آینده، باید به طور گسترده از زغال سنگ نیز استفاده شود.
افزایش بیشتر قیمت گاز در اروپا
«علی الهیل»، یک اقتصاددان نیز در مصاحبه با اسپوتنیک توضیح داد که قیمت گاز در اروپا بیشتر افزایش خواهد یافت. وی این موضوع را به ورود اروپا به فصل زمستان و نیاز آن به گاز ارزان نسبت داد.
الهیل گفت که اروپا در حال حاضر از گاز روسیه محروم است که مشخصه آن نزدیک بودن به اروپا و فراوانی و ارزانی است، اما این ضرب المثل درباره اروپا صدق می کند که «جیک جیک مستونت بود فکر زمستونت بود» یعنی اروپا با تحریم روسیه به خود آسیب زد و حالا به دنبال گدایی از آمریکا و دیگر جاهای دنیا است که گاز آنجا هم به وفور موجود نیست و به اروپا هم نزدیک نیست و قیمتش هم بالاست.
تروریستی خواندن جنبش ملی حماس
وی با اشاره به احتمال افزایش بیشتر قیمت انرژی در صورت گسترش مناطق درگیری، گفت: من این موضوع را به هیچ وجه رد نمی کنم که اروپا هزینه ایستادن در مقابل روسیه و حمایت از اوکراین را پرداخت میکند، در حالی که وقتی موضوع مربوط به فلسطین و فلسطینیها است، نیز این کشورهای اروپایی، حماس و هر کسی را که با رژیم صهیونیستی در نبرد است، «تروریست» می نامند، در حالی که حماس یک جنبش ملی است و از سرزمین خود دفاع می کند، همانطور که همه گروههای مردم فلسطین از سرزمین خود دفاع میکنند.
این کارشناس در خصوص اینکه چه طرفی میتواند قطعی صادرات گاز اسرائیل به مصر برای انتقال به اروپا را جبران کند، گفت: واقعاً نمی دانم شاید از طریق آمریکا و گاز شیل، اما این گاز، گران و دور است و به وفور در دسترس نیست؛ در حالی که اروپا به گاز زیادی نیاز دارد، زیرا زمستانها در اروپا بسیار سرد است و ما در اینجا به طور خاص در مورد کشورهای بریتانیا، فرانسه و آلمان صحبت میکنیم، کشورهایی که از ایالات متحده در اوکراین در برابر روسیه حمایت میکنند.
وی در پایان افزود: در خصوص کشورهای حوزه خلیج فارس به طور مشخص اطلاعی ندارم، کشور قطر برای تامین گاز طبیعی مایع چین با این کشور قرارداد ۳۰ ساله امضا کرده است.
لینک کوتاه: https://fesadsetiz.ir/zplf