آمار

ثبت دو اتفاق مهم در اقتصاد/ خیز متغیرهای پولی در جهت رشد تورم

روند متغیرهای تورم ساز کشور در میانه تابستان راوی جهش همسوی متغیرهای تورم ساز بوده است. بانک مرکزی که در هر ماه آماری را از وضعیت شاخص کل های پولی در اقتصاد منتشر می کند اعلام کرد پایه پولی در کشور مسیری صعودی داشته و اکنون به رشد 30.3 درصدی رسیده است.

رکوردزنی رشد سه ماهه پایه پولی در کشور

به طور کلی در مقایسه متغیرهای مهم اقتصادی دو مقایسه مورد توجه قرار می گیرد. ماهانه و نقطه ای. با این که در مقایسه ها رفتار ماهانه بیشتر نشان دهنده تغییرات ثبت شده در مقطع مذکور هستند اما هم سویی دو قیاس سالانه و ماهانه در هر شاخص نشان از رفتار صعودی جدی در این شاخص ها دارد.

در همین رابطه در مردادماه پایه پولی در کشور برابر با 672 هزار و 440 میلیارد تومان بوده که نسبت به ماه قبل تقریبا رشدی 3 درصدی داشته است. این افزایش به لحاظ مقداری برابر با 19 هزار و 410 میلیارد تومان بوده است.

مقایسه رشد درصدی ماهانه در این شاخص با ماه های قبل نشان می دهد این بیشترین جهش در هسته تورم ساز در این بازه زمانی بوده است.

در ادامه رشد نقطه ای پایه پولی هم سو با بررسی ماهانه رکورد سه ماهه را ثبت کرد. مقایسه پایه پولی مرداد امسال با موقعیت مشابه خود در سال گذشته نشان می دهد جهش نقطه ای متغیر مذکور برابر با 30.3 درصد بوده که از میانه بهار امسال تاکنون سابقه نداشته است.

افزایش مقداری این متغیر نیز طبق آمارهای بانک مرکزی برابر با 156 هزار و 440 میلیارد تومان بوده است.

تغییرات متغیرهای کلان اقتصادی در مرداد 1401

استارت افزایش نقدینگی در مرداد 1401

خرید آنلاین تیرآهن در دیجی آهن

 

در کنار پایه پولی نقدینگی نیز دیگر متغیر مهم در اقتصاد قلمداد می شود که رشد بالای آن می تواند در شرایطی به رشد تورم در کشور منجر شود. در همین رابطه میزان نقدینگی در مرداد ماه امسال برابر با 5 هزار و 401 هزار میلیارد تومان بوده و از ماه قبل خود در حدود 2.9 درصد بیشتر شده است.

مقایسه رشد ماهانه نقدینگی نشان می دهد افزایش ماهانه نقدینگی تغییر قابل توجهی را در مقایسه با ماه قبل نداشته است. این افزایش به لحاظ مقداری نیز برابر با 151 هزار و 650 میلیارد تومان بوده است.

در کنار رشد ماهانه افزایش نقطه‌ای نقدینگی نیز برابر با 37.8 درصد بوده و در عرض دوازده ماه هزار و 480 میلیارد تومان به نقدینگی کشور افزوده شده است.

هم سویی رشد ماهانه و نقطه‌ای در این شاخص به باور برخی تحلیل گران خبر از سیر واقعی افزایشی در نقدینگی دارد.

این در حالی است که البته بانک مرکزی اعتقاد دارد در حدود 2.5 واحد درصد از رشد نقدینگی در دوازده‌ماهه منتهی به پایان مردادماه سال 1401 مربوط به اضافه شدن اطلاعات خلاصه دفترکل دارایی‌ها و بدهی‌های بانک مهر اقتصاد به اطلاعات خلاصه دفترکل دارایی‌ها و بدهی‌های بانک سپه (به‌واسطه ادغام بانک‌های متعلق به نیروهای مسلح در بانک سپه) بوده و فاقد آثار پولی است. به عبارت دیگر در صورت تعدیل اثرات پوشش آماری مذکور، رشد نقدینگی در پایان مردادماه سال1401 نسبت به پایان مردادماه سال 1400 معادل 35.3 درصد خواهد بود.

در نهایت حاصل تقسیم نقدینگی بر پایه پولی که تعریفی از ضریب فزایند نقدینگی در کشور بوده برابر با 8 بوده که هم ارز با ماه قبل به ثبت رسیده است.

متغیرهای کلان اقتصادی در مرداد1401

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا