افزایش تجارت میان ایران و امارات
فایننشال تایمز به نقل از تجار و مقامات نوشت، مبادلات تجاری میان ایران و امارات با کاهش محدودیتهای تجاری میان 2 کشور افزایش یافته است.
به گفته مدیران تجاری، امارات در ماههای اخیر محدودیتهای ثبت شرکت و صدرو ویزا برای شرکتهای ایرانی را که همچنان تحت تحریم هستند، کاهش داده است.
سرمایهداران ایرانی همچنین در حال بررسی چگونگی تقویت مبادلات تجارتی دوجانبه با ایجاد سازوکارهای مالی برای تامین مالی معاملات قانونی هستند.
شکوفایی روابط تجاری بین ایران و امارات
شکوفایی روابط تجاری بین ایران و امارات، مرکز قدیمی صادرات مجدد به جمهوری اسلامی، بخشی از اقدامات این کشور حاشیه خلیج فارس برای کاهش تنشهای منطقهای و تمرکز بر تجارت است.
امارات در ماههای اخیر محدودیتهای ثبت شرکت و صدرو ویزا برای شرکتهای ایرانی را که همچنان تحت تحریم هستند، کاهش داده است.
افشین مولوی، کارشناس ارشد دانشکده مطالعات بینالملل پیشرفته دانشگاه جانز هاپکینز آمریکا افزود: «به نظر میرسد، سیاست خارجی امارات تغییر کرده و بیشتر اقتصادی است.»
درحالیکه چین، نخستین شریک تجاری ایران است، امارات دومین شریک تجاری این کشور است. بر اساس آمارهای ایران، مبادلات تجاری میان 2 کشور در دوره همهگیری در سال 21-2020 به 11 میلیارد دلار کاهش یافت و اکنون بهبود یافته و در 12 ماه منتهی به ماه مارس به 24 میلیارد دلار افزایش یافته است.
بالا رفتن تحریم های آمریکا
این رقم از عدد 22 میلیارد دلار در سال 2012 پیش از آغاز تحریمهای آمریکا فراتر رفته است. مقامات ایران گفتهاند، انها اکنون افزایش مبادلات تجاری به 30 میلیارد دلار در 2 سال آینده را هدف قرار دادهاند.
مسعود دانشمند، رئیس سابق اتاق بازرگانی ایران و امارات گفت: «فشار از سوی بانک مرکزی امارات کاهش یافته و برخی بانکهای اماراتی باز کردن حساب بانکی را آغاز کردهاند.»
مبادلات تجاری ایران و امارات به 24 میلیارد دلار رسیده است و ایران در نظر دارد طی 2 سال آینده آن را به 30 میلیارد دلار برساند.
«در حال حاضر، برخی شرکتهای ایرانی که قبلا در امارات بودند اما غیرفعال شده بودند، دوباره فعال شدند. برخی شرکتهای جدید نیز فعالیت تجاری را آغاز کردهاند.»
به گفته افرادی مطلع، مقامات ایرانی در تبادلات دیپلماتیک از همتایان اماراتی خود درخواست کردهاند تا سازوکارهای جدیدی برای تامین مالی مبادلات تجاری بیابند.
به نوشته این گزارش، تحریمهای آمریکا علیه ایران به علت خطر جریمههای آمریکا، نگرانیهایی را در مورد معاملات مرتبط با ایران ایجاد کرده است. با وجود تمایل امارات برای گسترش مناسبات تجاری با ایران، همچنان نگرانیهایی در مورد واکنش خصمانه از سوی آمریکا وجود دارد.
اما وزیر اقتصاد امارات در این رابطه گفته است: «روابط اقتصادی ما با ایران از دیرباز اهمیت زیادی داشته است… مبادلات تجاری امارات با ایران با رعایت کامل قوانین و استانداردهای جهانی انجام میشود.»
توافقنامه دوجانبه برای توسعه خدمات حمل نقل هوایی
برخی از شرکتها و بانکهای ایرانی از متولیانی در امارات استفاده کردهاند که میتوانند برای عبور از محدودیتهای فعلی به عنوان نمایندهای برای تراکنشهای فرامرزی عمل کنند.
دانشمند توضیح داد، وقتی کالایی از اروپا و کاناداد به بازار ایران میرود، اماراتیها برای آنها پرداخت میکنند و ایرانیها به اماراتیها پرداخت انجام میدهند.
یک تاجر مقیم امارات گفت، سالها محدودیتهای خود تحمیلی برای تجارت با ایران وجود داشت اما در سالهای اخیر به تدریج کاهش یافته است.
چندی پیش، همزمان با سفر وزیر امور خارجه ایران به ابوظبی، امارات و ایران از امضای توافقنامه دوجانبه برای توسعه خدمات حمل نقل هوایی میان 2 کشور خبر دادند.
سال گذشته نیز یک هیات بلندپایه اقتصادی جمهوری اسلامی به ریاست مهدی صفری، معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت خارجه کشور به امارات سفر کردند.